16 Ocak 2015 Cuma

MEYAN KÖKÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?

Merhabalar ,hayırlı cumalar hepimize.Bugün meyan kökünden bahsetmek istiyorum.Gerek batı kültüründe olsun gerekse doğu kültüründe olsun meyan kökünün kullanımı çok eski yıllara dayanır.Bir çok rahatsızlıkta faydalanabiliriz.Solunum yolu enfeksiyonlarında,astım rahatsızlıklarında,öksürük ve balgam sökücü etkisi en sık bilinen kullanım alanlarıdır.Bilinmeyen  faydalarına gelince; düzensiz adet kanamalarında ,östrojen/progesteron dengesizliğinde düzenleyici etkisi vardır.Çay olarak her ay  adet döngüsünün 14 .günü başlayın ve adet bitimine kadar devam edin daha sonra içmeyi bırakın.Hergün sabah saatlerinde 2 gram meyan kökünü kaynar suda  8-10 dk demleyip için.Bakın bakalım yüksek  östrojen seviyeniz nasıl düzeliyor,ağrılı adet sıkıntılarınızı gideriyor.Her güzelin bir kusuru olur darbımeseline göre meyan kökünün de vücutta potasyum mineralini düşürücü etkisi vardır.Bu yüzden meyan kökü içtiğimiz gün potasyumdan zengin besin alımına özen göstermeliyiz.Potasyum eksikliği çok görülen bir durum değildir aslında. Genelde bir çok besinde bulunur.Özellikle muz,havuç,brokoli,çilek,yaban mersini,domates,yeşil fasulye,kuşkonmaz,ıspanak,yeşil mercimek,mantar,kuru kayısı,lıght yoğurtda bol miktarda vardır.Meyan kökü içtiğiniz günlerde bu gıdaları tüketmeye özen gösterin.Bu gıdalar aynı zamanda zayıflamanıza ve yağ yakımına da katkı sağlar.Meyan kökü fitoterapide ülser tedavisinde de kullanılır.Kullanım süresi 3 aydır.Doz aynı şekildedir.Yüksek tansiyon problemi olan kişiler dikkatli olamlıdırlar.Çünkü uzun süreli kullanımlarda sodyum ve tuz tutulmasına yani yüksek tansiyona neden olabilir.Bu durumu bol su ve potasyumdan zengin besinler tüketerek dengeleyebiliriz ama yine de  tedbiri elden bırakmayın,her gün tansiyonunuzu ölçün.Alıç meyvesi veya extraktını hergün tüketin.Böğürtlen çayı veya ahududu çayı veya kuşburnu çayı tüm yüksek tansiyon hastaları hergün tüketmelidirler.Meyan kökünün inflamatuar ve alerjik hastalıklarda romatizma gibi durumlarda da kortizon benzeri etkisi vardır.Alerji durumunda günde 3 kez çay şeklinde içilmelidir.Günde 3 gr. dan fazla meyan kökü tüketmeyin.Meyan kökü egzama rahatsızlığında ve sedimantasyon ve CRP yüksekliğinde de kullanılır.Meyan kökü hepatit rahatsızlıklarında da  kullanılan bir bitkidir.İnterferonu etkinleştirir dolayısıyla multipl skleroz hastalığında da kullanılabilinir.Kullanım şekli her haftanın   3 günü gün aşırı 3 gr. meyan kökü demlenerek  tüketilmelidir,sabah tüketim daha  uygundur.Meyan kökünün premenopoz hastalarında da kullanımı uygundur.Menopoz şikayetlerini hafifletebilir.Romatoid artirit rahatsızlığı olanlar sizlerde meyan kökü içmelisiniz.Şiddetli iltihaplanma dönemlerinde yani sedim,CRP değerlerinizin yükseldiği atak dönemlerinde günde 3 kez 3gr.ı geçmemek kaydıyla çayını için.Sedim ve CRP değerlerinizin düştüğünü göreceksiniz.İdame doz olarak ta haftanın 3 günü tüketmeye özen gösterin.Ben kendim hem MS hastası hem de kollajen doku bir nevi romatizma hastasıyım.Haftanın en az 3 günü meyan kökü çayı içiyorum.Meyan kökünü içerken tansiyonumu yükseltmesin diye kırmızı meyveli bir çay mesela kuşburnu veya böğürtlen veya ahududu veya hibiskus çiçeği çayım ile birlikte içiyorum.Aynı gün sebze ve meyve ve su  tüketimine özen gösteriyorum.Daha çok balık yiyorum.Daha sık zerdeçal tüketiyorum.Örnek bir menü yazmak istiyorum sizlere.Eğer bu tür yukarıda saydığım şikayetleriniz varsa aşağıdaki menüyü tüketin.
Sabah kahvaltısı : 1 adet yumurta
                              2 dilim esmer ekmek-50gr.
                              1 dilim keçi peyniri
                             Yeşil zeytin
                             Maydonoz,tere,roka,dereotu vb.(1 bağ kadar tüketin)
                             İçecek olarak adaçayı veya kuşburnu tercih edin

Ara öğün: Meyan kökü + Kuşburnu  çayı
                  Muz veya kuru kayısı
                  10 adet çiğ badem

Öğle yemeği :   6 kaşık lıght yoğurt veya ev yoğurdu veya probiyotik  yoğurt
                          1 paket süpper müsli (eczanelerde satılır unilife markası)

Ara Öğün : 1 adet elma
                   4 kaşık yoğurt(1 tatlı kaşığı toz zerdeçal ve 1 tatlı kaşığı çörekotu karıştırın)
                  Meyan Kökü + kuşburnu  çayı

Akşam Yemeği : Fırında balık(somon,uskumru vb.)
                            Roka salatası veya zylı. sebze yemeği
                            1 dilim esmer ekmek-25 gr.

Ara Öğün : 1 avuç alıç veya taze yaban mersini  veya dondurulmuş böğürtlen veya 1 dilim taze ananas
                     4 kaşık ev yoğurdu veya lıght yoğurt veya probiyotik yoğurt veya kefir

                     Melisa çayı veya thera-line (rıch&lacta ) çayı veya relax çayı
Kalın sağlıcakla...............

               
             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder