Bilindiği gibi her
yaş grubunun fiziksel ve mental özellikleri vardır.Okul çağı 6-14 yaşı
kapsar.Her yaşın ayrı bir değişkenliği vardır.6 -8 yaş arası okuma yazmayı
öğrenme,10-14 yaş ergenliğe adımın belirtileri ile ders yükünün artışı ile karakterize
dönemlerdir. Aslında çocuklarımızda her bir sene farklı adaptasyonlar
gerektirir.Yani yeni bir stres ve yeni bir uyum süreci demektir.Çocuklarımızın
bu süreçleri daha az stresli geçirmeleri adına yada daha doğru bir tabir
kullanalım,stressiz öğrenme ,stres kontrollü öğrenme yapabilmeleri için
yediklerinin,içtiklerinin,tüketmiş oldukları besinlerin seçimine ve neler olduğuna çok özen
göstermek durumundayız.Besin tercihlerimizi bu kapsamda ifade edecek olursak en
başta karbonhidrat tüketiminin stresi
kontrol eden beyin kimyasalları serotonin ve triptofanın üretilmesi için
gerekli olduğunu söylemeliyiz.Karbonhidrat tercihi glisemik yükü düşük
gıdalardan olmalıdır.Bunlar tam buğday ekmeği,çavdar ekmeği,kepekli
ekmek,ruşeymli ekmek,kepekli ya da tam buğday unundan yapılmış
makarna,pirinç,bulgur,kurufasulye,nohut,barbunya,mısır gibi gıdalardır.Bu
gıdalar aynı zamanda tiamin(B1) ve piridoksin(B6) vitaminlerinden de zengin
olduğu için stressiz öğrenmeyi sağlar.Beden ve zihin faaliyetlerinde bir ahenk sağlar.Bu ahengi bozan karbonhidratlar da vardır. Bunlar saf
şeker ve yüksek oranda şeker içeren şerbetli tatlılar,kızartılmış
tatlılar,beyaz ekmek,beyaz un,nişasta ,glikozlu,fruktozlu,mısır şurubu içeren
paketlenmiş hepimizin evinde az çok yer alan hazır abur cubur paketleri
şekerlemeler,jelibonlar,gofretler,çikolatalar,kekler,kurabiyeler,dondurmalar…Bu
ürünler saymakla bitmiyor maalesef. Bu konuda iki önerim var. 1.önerim: bu ürünleri çocuğumuza almamak
ve tüketmesine izin vermemektir.Hazır gıda üreten firmalar bu şekilde yaparsak
kendilerine bir çeki düzen verecekler ve daha sağlıklı gıda üretimi konusunda
daha titiz ürünler geliştireceklerdir.2.önerim kontrollü üretim ve tercihlerde
titizlik: en azından endüstriyel şeker glikoz,früktoz ve mısır şurubu,kimyasal
şeker içermeyen sadece pancar şekeri ile
üretilen çikolataları tercih etmek ve çocuklarımızın
günlük beslenmesinde ortalama 100-200
kal.lik şeker içeriği olan bir abur cubur tüketmesini sağlamak.Bu abur cubur gıdayı tüketmeden önce mutlaka 1 bardak süt veya yoğurt veya ayran ile
tükettirirsek saf karbonhidratı proteine bağlı bir şekilde vücuduna alacağı
için çocuğumuzda konsantrasyon güçlüğü
ve yemekten sonra oluşabilecek dikkat eksikliği halsizlik,uyku hali gibi bir durumu da yaşamamış olacaklardır.Herkesin
bir tatlı yeme isteği tatlı ihtiyacı gün içinde olabiliyor.Aslına bakıldığında
yenidoğan bebek anne sütü ile tanıştığında şeker tadını öğrenmeden
beslenir.Çünkü anne sütü şekersizdir.Çocuklarımızın tatlı ihtiyaçlarını en
doğal tatlılardan olan pekmez ile bal ile ve meyve ile karşılamalıyız.Özellikle
A ve B vitaminlerinden ve potasyum
mineralinden zengin olması stressiz öğrenmeyi sağlar.Her gün okul çağı çocuklarımızda 1 bardak süt ile
birlikte 1 adet muz tüketimine özen
gösterelim.Hazır , vitamin ve minerallerden bahsetmişken diğer vitaminlerden
biri olan B2 vitamini riboflavin de stressiz
öğrenme ve konsantrasyon sağlar.Süt,yoğurt,kefir,ayran,peynir ,yumurta,kurubaklagiller
ve ceviz,fındık gibi yağlı tohumlarda B2 vitamininden zengindir.Hergün 1 kase
yoğurt,1dilim peynir,1 adet yumurta, 1 avuç ceviz veya badem ,3-5 adet meyve
tüketmek hafızayı,dikkat dağınıklığını ,stressiz öğrenme sağlar.Her hafta 1 ya
da 2 kez kurufasulye ,yeşil mercimek tüketmek stressiz öğrenme ve ders
başarısını olumlu yönde etkiler.Çocuklarımızda
ekmek,süt,meyve tüketimi kadar yeterli
yüksek kalitede protein tüketimi de son derece önemlidir.Büyüme ve gelişme için
,hastalıklara karşı bağışıklık direncinin oluşması ve hakeza beyin fonksiyonu
ve mental sağlık ve agresyon gibi duygusal dalgalanmaların oluşmaması için
yüksek kalite protein tüketmelerini sağlamalıyız.Başta kırmızı et ,tavuk,balık
ve sakakatlar protein,demir ve B12
vitamininden zengin olup öğrenmeyi kolaylaştırır.Haftada 1-2 kez kırmızı et tüketimine
özen göstermeliyiz.Yüksek kalite proteinlerden bir diğeri balıktır.Her türlü
balık başta somon,uskumru olmak üzere haftada 2 kez tüketilmelidir.Omega -3 den
zengin olduğu için stres,agresyon,dikkat eksikliği durumlarını iyileştirici
etkisi vardır.Omega-3,Avitamini,C vitamini,E vitamini ve B vitaminleri genel olarak söylemek gerekirse günlük olarak
tüketilmeli.Tüketimini sağlamanın en kolay ve ucuz yolu yeterli dengeli
beslenmekten geçer.4 besin grubunu yeterli ve dengeli miktarda tüketmekten
geçer .Haydi çocuklarınıza stressiz öğrenme odaklı ,büyüme ve gelişmeyi teşvik
eden,öğrenmeyi kolaylaştıran,konsantrasyonu artıran bir beslenme planı düzenlemesi için bir diyetisyen randevusu almaya.Sağlıklı
çocuklar sağlıklı yarınlar demektir.Kalın sağlıcakla……..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder