24 Kasım 2014 Pazartesi

KOLESTEROL DÜZEYLERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN HANGİ BESİNLERİ TERCİH ETMELİYİZ?

Merhabalar,uzun bir aradan sonra tekrar yazıyorum.Bugün kolesterol değerleri yüksek seyreden kişiler için önerilerde bulunacağım.Herkeste görülebilecek bir sağlık problemi.Herkeste görülmese bile yakınlarımızda  duyduğumuz bir sağlık sorunu.Nedir bu kolesterol?Çok mu kötü bişey yoksa çok iyi bişey fakat yükselince mi çok kötü bişey?Hep birlikte bir bakalım!Vücudun her dokusunda yağ bulunmakla birlikte hücrelerde ve vücut sıvılarında bulunan yağlar kolesterol türevidir.Bunlara örnek verecek olursak safra asitleri ,steroid hormonları ve d vitamini kolesterol türevleridir.Aslına bakacak olursak kolesterol de bir yağ asitidir.Biz vücudumuza iki şekilde kolesterol alırız biri besinlerle aldığımız biri de vücudumuzun sentezlediği kolesterol.Kolesterolün en çok ve en hızlı sentez ,oluşum yeri de karaciğerimizdir.Bu sentez mekanizmasında karaciğer vücuda alınan kolesterol fazla ise kendi sentezini azaltır yada kolesterol yiyeceklerle az alındı ise kendisi sentezini artırır.Karaciğer var olan kolesterolü vücut için kullanmayacaksa onu safra asitlerine çevirir.Vücuda çok fazla doymuş yağ alırsak yani tereyağı,kaymak,trans yağlar,kırmızı et,sakatat hem kolesterolümüz yükselir hem de doymamış yağ asitlerimiz omega 3 gibi omega 6 gibi azalır.Ne yapmalıyız?Herşeyde bir denge mantığından yola çıkarak yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmalıyız,bunu yaşam boyu sürdürmeliyiz.Sağlıklı beslenme diyetisyenden öğrenilir.Kolesterol düzeyleriniz yüksek ise;Kırmızı eti daha az,beyaz eti,balığı daha sık tüketin.Haftada 2 den fazla kırmızı et yemeyin.Haftada 2 kez balık tüketin.Hamburger,sosis,salam hiç tüketmeyin.Yumurta bence hergün yenebilir ama hergün tüketimi bıkkınlık oluşturabilir.Gün aşırı tüketin.Yağlı süt yerine yarım yağlı veya lıght veya laktozsuz süt tercih edin.Tereyağı,margarin,kaymak,krema yerine zeytinyağı,soya yağı,fındık yağı ,kanola yağı tercih edin.Bence bunların içinde en iyisi zeytinyağı.Biz zeytin ve zeytinyağı konusunda o kadar zengin bir coğrafyaya sahibiz ki inanın kıymetini bilmiyoruz.Yurtdışında zeytinyağı inanın eczanelerde satılıyor.Çok kıymetli,çok sağlıklı,on parmağında on marifet.Toplum olarak tahıl ağırlıklı beslendiğimiz için pasta,börek,kurabiye ,hamur işleri hemen hemen her evde var.Aşırı unlu gıda ile beslenme de kolesterol seviyelerini yükseltir.O yüzden hamur işleri yerine bol meyve özellikle kabuklu elma,kırmızı meyveler ve mevsime uygun meyveler günde 3-5 adet tüketmeliyiz.Söz ekmek ve undan açılmışken rafine tahıldan uzak durmak yani beyaz ekmek tüketmemek,tam tahıllı ve çavdar ve kepekli ve tam buğday ekmeği tüketmek kolesterol seviyelerini düzenler.Sofralarımızdan haftada en az bir kere de olsa eksik etmediğimiz bir türdür kızartmalar.Çok da lezzetli olurlar,bir o kadar da sağlığa zararları saymakla bitmez.Şakşukalar,patates kızartmaları vb.Sebzeleri mümkün mertebe fırında pişirelim veya közleyelim.Patatesi kızartmak yerine fırında yağlı kağıda serip baharatlarla lezzetlendirip pişirelim.Bu öneriler de hala kızartma yeme isteğinin önüne geçemiyorsa yapacak bir şey ayda 1 kez tüketelim ve tükettiğimiz gün bol miktarda sarımsak yiyelim.8-10 diş kadar ara öğünlere dağıtalım.Sarımsak bunun dışında da hergün herkesin özellikle kolesterol,tansiyon ve kalp damar hastalarının tüketmesi gereken bir besin.Faydaları saymakla bitmez ve koku dışında hiç bir zararı da yoktur.Hergün kolesterolü yüksek bireylerin 10 gram sarımsak tüketmeleri gerekir.Günlük 3-5 porsiyon sebze ve salata tüketimi kolesterol seviyelerini düşürür.Kahve ve meşrubatlarda kolesterolü yükseltir.Türk kahvesi veya neskafe günde 1 fincan dan başka tüketmeyelim.Meşrubatlara gelince de günde 1 adet içmek istiyorsak tabi ki lıght,zero olanı tercih edelim.Bitki çaylarında yeşilçay,alıç çayı ve zeytin yaprağı çayının da kolesterol düşürücü etkisi vardır.Bitkisel takviye olarak : Afye Olivia   kullanılabilir.Kalın sağlıcakla........

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder