18 Ekim 2014 Cumartesi

BU SENE Kİ GRİP VİRÜSÜ SİNÜZİTE ÇEVİRİYORMUŞ ! SİNÜZİT VE BESLENME

Son 2 aydır tekrar eden kronik sinüzit rahatsızlığı ile uğraşıyorum.Söylenir ya,fikrinde ne varsa zikrin de o olurmuş.Sinüzitle yatıp sinüzitle kalkıyorum,burun tıkalı,bol burun sekresyonu,baş ağrısı,geniz akıntısı,halsizlik hepsi var.Hayatın konforu yerlerde tabi ki.Her ay antibiyotik kullanmak durumundayım.İmmun sistem de zayıflıyor tabi ki.Bu hastalıktan korunmak için beslenme açısından neler yapabilirim sorusuna cevap aradım günlerce.Ve kendimce şu verileri sinüzitten korunmak için ve daha az sinüzit enfeksiyonuna  yakalanmak için ilke edindim.Ananas meyvesi bir mucize ,içinde bulunan bromelain maddesinin mukolitik balgam eritici  etkisiyle sinüzit ile birlikte tüm üst solunum yolu hastalıklarında olumlu tesiri var.Bu yüzden hergün 1 dilim taze ananas tüketilmelidir.Soğan ve sarımsak içinde bulunan diallil-sülfit bağlarından ve quarsetin içeriğinden dolayı vücudumuzda iltihap oluşturan maddeleri baskılıyor.Bu yüzden her gün soğan ve sarımsak tüketmemiz gerekiyor.Eğer midemiz çiğ soğan ve sarımsak tüketince ağrı ,gaz,şişkinlik yapıyorsa soğan ve sarımsağı haşlayıp tüketmek veya suyunu içmek te aynı yararlı etkileri sağlar.Günde 3-4 adet soğan ve 6-7 diş sarımsak tüketelim.Yeri gelmişken midenizde ağrı varsa,ülser varsa bunun için de çiğ lahana tüketin,çünkü çiğ lahana tüketimi de peptik ülser tadavisinde etkilidir.Hergün 1 kase çiğ lahana tüketimi aynı zamanda saman nezlesi diye bilinen alerjik rinit belirtilerini de azaltır.Alerji demişken gerçekten bu tarz rahatsızlıklarda bence kesinlikle besinsel alerjilerimiz var mı bir doktora başvurup testler yaptırmalıyız.Bunun için göğüs hastalıkları doktorları bu testleri yapıyorlar.Aynı zamanda besin intolerans testleri de bu tarz sinüzit,alerjik rinit gibi rahatsızlıklarda da çok etkili.İsim verecek olursam bu konuda başı çeken en iyi firma Cambridge Üniversitesinin laboratuarlarında yapılan testler.Katkı maddeleri,hazır gıdalar da bir çok hastalıkta olduğu gibi sinüzitte de olumsuz etkileri mevcut.Meyvelerden siyah üzümün flavonoid içeriği yüksek olduğundan sinüzit rahatsızlığı geçiren herkesin tüketmesi gereken bir meyve.Tazesi her mevsim olamadığı için bence her gün 1 avuç siyah çekirdekli kuru üzüm tüketmeliyiz.Bunun yanında siyah çay yerine yeşilçay veya beyaz çay tüketimi de sinüzitten korunmak için etkili,hergün 2-3 fincan tüketmeliyiz.
Sinüzitin bitkisel tedavisinde en etkili bitkisellerden biri ginkgo bloba ekstresi, meyan kökü ve aloe vera.Ginkgo bloba kapsül olarak ,aloe veranın da  saf sıvı hali eczane veya aktarlarda var.Meyan kökü müthiş bir bitki gerçekten,on parmağında 10 marifet bunu biliyordum ama sinüzite de iyi geldiğini biraz kitap karıştırınca farkettim.Meyan kökünün aktif olan bileşeni glisiretinik asitin öyle bir özelliği var ki sinüzit doktorumun bana ilk gün önerdiği kortizon iğnesiyle aynı etkiye sahip.Bu glisiretinik asit ne yapıyor vücutta: prostoglandin ve lökotrien üretimini baskılıyor ve bunu prednison gibi kortikosteroidlere benzer bir şekilde yapıyor.Müthiş bir şey bunu okuduktan sonra aktara gittim hemen aldım.Kullanımını da biraz araştırdım.Günde 6 gr.dan fazla kullanmıyoruz ve her kullanım 2 gr. bu da 1 tutama denk geliyor.Tansiyon hastaları ve potasyumu düşük olan kişiler dikkatli olmalı,çünkü vücutta potasyumu düşürebilir.Bunu da şöyle çözebiliriz.Hergün 2-3 adet gün kurusu kayısı  veya medine hurması tüketiriz.Son olarak ;bağışıklık sistemini de güçlü tutmak gerekli.Bunun için sağlıklı beslenmek, katkı maddesiz beslenme ,yapay şekerlerden uzak bir beslenme şart.Evet söylediklerimi maddeler halinde sıralayacak  olursam:
  1. Bi kere yeterli ve dengeli beslenmeliyiz,bunun için bir diyetisyene gidip hangi besinden ne kadar yemek gerektiğini,günlük enerji ihtiyacını,su,besin ihtiyacını öğrenmeliyiz!
  2. Sürekli sinüzit,ürtiker,saman nezlesi geçiriyorsak besin alerji testi ve besin intolerans testi yaptırmalıyız!
  3. Günlük meyve tercihinde  Ananas ve Siyah Üzüm tüketimine dikkat etmeliyiz!
  4. Günlük sebze tüketiminde Çiğ Lahana,Soğan,Sarımsak tüketimine dikkat etmeliyiz!Soğan ,sarımsak haşlanıp suyu içilebilir,tanesi yenebilir.Ya da soğan sarımsak doğal bala karıştırılıp şurup şeklinde de tüketilebilir.
  5. Bitkisel gıda takviyelerinden Ginkgo Bloba kullanmalıyız!Kan sulandırıcı ilaç kullananlar doktor kontrolünde almalı!
  6. Aloe Vera tüketmeliyiz !
  7. Meyan kökü çayı içmeliyiz!Günde 3 kez 2 gr. + 2-3 kuru kayısı ile birlikte
  8. Yeşil çay veya Beyaz Çay içmeliyiz!Günde 2-3 kere.Tansiyon hastaları dikkatli olmalı.
  9. Şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmalıyız.Diş ve ağız bakımına ekstra özen göstermeliyiz!
  10. Burun tıkanıklığını engellemek için serum fizyoloji ile burnumuzu yıkamalıyız!
  11. Arı ürünlerine alerjimiz yoksa her gün Propolis kullanmalıyız!
Kalın sağlıcakla............

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder