13 Eylül 2014 Cumartesi

HAVALAR BİR SOĞUK BİR SICAK ! MEVSİM DEĞİŞİYOR ! NE YAPMALI?NASIL BESLENMELİ?

Mevsim değişikliklerinde beslenmemiz ayrı bir öneme sahiptir.Mevsim değişikliği demek hava değişikliği ile birlikte havadaki floranın da değişmesi yani hastalık yapan mikroorganizmaların değişmesi demektir.Hani çocuklarımızı doktora götürürüz de doktor der ya zaten bu havalar rota virüsü zamanı veya otit zamanı,tonsilit  zamanı.Böyle bir enfeksiyona maruz kalmamak adına özellikle tüketimine dikkat edeceğimiz nokta MEYVE ve SEBZE tüketimi olmalıdır.İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller bağışıklık sistemimizi güçlendirecek hasta olsak bile hastalığı hafif atlatacağızdır.Özellikle hasta olma durumu en çok çocuklarımızı zorlar,okula gitme durumunu etkiler,ders başarısını etkiler. Biz biz olalım hasta olmamanın yollarını araştıralım. Gelin isterseniz hep birlikte besinlerde bulunan vitamin ve mineralleri  tanıyalım.
Vücuda alındığında enerji açığa çıkarmayan  ancak metabolizmada katalizör görevi yapan organik maddelerdir.Birçok bilim adamı normal,büyüme ve gelişmenin sağlanmasında vitaminlerin elzem olduğunu ortaya koymuşlardır.Vitaminleri yağda çözünen ve suda eriyen şeklinde sınıflandırırız.Yağda çözünen vitaminler A,D,E ve K vitaminleridir.Suda eriyen vitaminler de 3 başlıkta toplayabiliriz.1.si B komplex vitaminler yani enerji üretiminde yer alan vitaminlerdir.Bunlar:Tiamin,Riboflavin,Niasin,Pantotenik asit ve biotin vitaminidir.2.cisi Kan yapan B komplex vitaminler vardır.Bunlar:Folik asit ile B12 vitaminidir.Piridoksin (B6) vitamini de hem kan yapımında hem de enerji üretiminde yer alır.3.sü ve son olarak Cvitamini de suda eriyen vitaminlerdendir.
Şimdi sıra geldi nasıl bir mevsim değişikliği beslenmesi sergilemeye.....

Sabah uyanınca 1 bardak kaynar suya 1 dilim taze zencefil,limon ve 1 adet çubuk tarçınla hazırladığımız çayı içiyoruz.Daha sonra kahvaltıda mutlaka  sebze ve meyve bulunmasına özen gösterin.Yeşil yapraklı sebze tüketimi çok önemli,özellikle dereotu,tere ve roka ,birinden birisi hergün 1 bağ 3 öğüne dağıtılarak tüketilmeli. Az yağlı peynir ve yumurta ,yanında 1 dilim esmer ekmek ve 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez
Öğlen-Akşam yemeğinde ise:  sızma zeytinyağlı  ton balıklı veya peynirli bir salata veya etli sebze yemeği veya fırında,ızgarada balık veya köfte veya tavuk,yoğurt veya ayran veya kefir,1 dilim esmer ekmek
Ara öğünlerde : Meyve ,yanında 1 avuç çiğ badem veya ceviz veya çiğ fındık veya 1 bardak süt veya kefir
Bitki çaylarında hergün tüketimine özen göstereceğimiz çaylara geldi sıra:
sabahları : taze zencefil,limon,tarçınlı su,1 çay kaşığı bal veya kışçayı adı altında piyasada bulunan karışık çayı da içebilrisiniz.
kahvaltıdan sonra: tarçınlı,limon dilimli adaçayı
Öğleden sonra: tarçınlı yeşilçay
İkindi : şekersiz türk kahvesi veya yeşil kahve çekirdekli sade neskafe-green blend
Gece yatmaya yakın tarçınlı bir melisa çayı
Doğal beslenmeyle birlikte besin olup kapsül halinde eczanelerde satılan gıda takviyelerinden de kullanabiliriz.Örneğin Afye-Propolis,Afye-Pronezya,Afye-Arı sütü,GNC-probiyotik complex gibi.
Ben hergün çocuklarıma pronezya ,kendime de propolis alıyorum.Haftada en az 1 kez de probiyotik complex alıyorum.
İşte oldu zırhlarımızı giydik,kışa hazırız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder