Hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile çocukların pek çok
besin öğesine olan ihtiyacı hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazladır. Bu
dönemde çocukların doğru beslenme alışkanlıkları kazanmaları ile yeterli ve
dengeli beslenmeleri oldukça önemlidir. Beslenme, açlık duygusunu
bastırmak karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Büyüme
, gelişme ve sağlıklı olmak için gerekli
öğeleri besinlerle vücuda alarak kullanmaya beslenme denir.
Okul çağı
çocuklarında beslenme ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü 6-11 yaşı kapsadığı için
büyüme, gelişmenin en hızlı olduğu ve yaşam boyu sürecek davranışların
kazanıldığı bir dönemdir. En hızlı büyüme kızlarda 10-12 yaş, erkeklerde 11-14
yaşta başlar.
Besinlerle vücuda
aldığımız öğeler; karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitamin-mineraller, su
ve posadır.
Karbonhidratlar pirinç, patates, bulgur, ekmek, meyve gibi besinlerde
belli oranda bulunur. Vücudumuzun çalışması için , hareketlerimizi yapabilmek
için , beynimizin çalışması için gerekli olan enerjinin büyük bir kısmı
karbonhidratlardan sağlanır. Okula giden çocuklar günlük 3-5 dilim tam buğday
unundan yapılmış ekmekle,2 porsiyon çorba ,pilav, makarna ya da kurubaklagiller
ve bununla birlikte ara öğün olarak 1 dilim börek veya kek veya 1 adet poaça
tükettiklerinde günlük karbonhidrat ihtiyacını karşılamış olurlar.
Proteinler
et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, süt ve yoğurt gibi besinlerde
bulunur. Büyüme, gelişme, kan yapımı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kas
dokusunun yapımı ve kasların güçlenmesi için gerekli olan demir, çinko, kalsiyum, fosfor,
A vitamini, D vitamini, B vitaminleri ihtiyacı protein kaynaklarından sağlanır. Okula giden çocuklar her gün 2-3
köfte büyüklüğünde et, tavuk, balık tüketmeli, balık haftada en az 2 kez yenmeli
,haftada 2 kez de etli kurubaklagil yemeği yenmelidir. Yumurta alerjisi yoksa her gün 1 adet yumurta yemeli ,
kemik gelişimi ve kalsiyum, fosfor ve B2 vitamini ihtiyacını karşılamak için
her gün 1 kibrit kutusu peynir yemeli,2 su bardağı süt ,1 kase de
yoğurt tüketmelidirler.
Yağlar yüksek enerji içeriğine sahip olup yağda
eriyen vitaminlerin(A,D,E,K vitamini) emilimini sağladığı için günlük
beslenmemizde yer almalıdır. Yağ kaynakları
zeytin, zeytin yağı, susam, susam yağı, ayçekirdeği, ayçiçeği yağı, kabak
çekirdeği, mısır, mısırözü yağı, fındık, fındık yağı, ceviz, badem, fıstık, tereyağı,
kakao gibi besinlerde bulunur. Yüksek kalori içerdiği için aşırı tüketimlerden
kaçınılmalıdır. Vitaminlerin emilimi, vücut ısısının optimal dengesi , beyin
gelişimi, eklem sağlığı ,kalp-damar sağlığı için okula giden çocuklar günlük 1
avuç kavrulmamış çiğ badem veya fındık veya ceviz tüketmelidirler.
Vitamin ve mineraller
vücut işlevlerini düzenleyici etkileriyle ve bağışıklık sistemini güçlendirici
etkisiyle görev yapar. Kemiklerimizin gelişimini sağlar, bizi hastalıklara
karşı korur, görmemizi sağlar, antioksidan
özelliğiyle vücudumuzda oluşan zararlı maddeleri yok eder, vücudumuzda
oksijeni dokulara taşıyan kanı yapar. Demir kaynağı olan eti tüketirken mutlaka
C vitamini kaynaklarından sebze ve meyve ile tüketmemiz demirin emilimini artıracağından bizi
kansızlığa karşı korur. Okul çağı çocuklarında sıklıkla görülen hastalıkların
başında da demir eksikliği anemisi
gelir.Vitamin ve mineraller tüm sebze ve meyvelerde bol miktarda
bulunur. Aynı zamanda tahıllarda, et ürünlerinde, süt ürünlerinde, yumurtada ve
yağlı tohumlarda da belli oranlarda belli vitamin ve mineraller bulunur. Dolayısıyla
günlük olarak tüketmemiz gereken besinleri yeterli miktarda tüketebilirsek
vücudumuz için gerekli bütün vitamin-mineralleri almış oluruz. Okul çağı çocuklarımız her gün
vitamin, mineral, yağ ve posa gereksinimi için 2 porsiyon zeytinyağlı bir sebze
yemeği veya zeytinyağlı bir salata veya
günlük 3 porsiyon meyve tüketmelidirler. Tüketmemiz gereken sebzenin 1
porsiyonunun koyu yeşil yapraklı sebzelerden oluşması, meyvelerden de en az 1-2
porsiyonunun C vitamini içeriği yüksek turunçgillerden oluşması yeterli vitamin
ve minerali almamızı sağlar.
Vücudumuzun % 60’ı su ve vücutta cereyan eden
olayların çoğu sıvı çözelti içinde oluştuğu için su da bizim için en önemli
besin öğelerinden bir tanesidir. Çocuklarında en çok tüketmekte zorlandığı veya
unuttuğu bir besindir. Okul çağı çocukları günlük 8-10 bardak su tüketmelidirler.
Su tüketmediklerinde başta kabızlık, halsizlik, isteksizlik, uyku hali, konsantrasyon
düşüklüğü gibi çocuklarımızda hiç de istemediğimiz durumlar oluşturur. Büyüme
ve gelişmeyi ,okul başarısını olumsuz yönde etkiler.
Okul çağındaki çocuklarımız genellikle sabah uykudan ödün
vermedikleri için kahvaltı yapmadan okula giderler veya kantinden örneğin bir
gofret 1 meyve suyu alarak yetersiz beslenmeye davetiye çıkarırlar. Uzmanlara
göre beynin performansı için en önemli öğün kahvaltı. Düzenli kahvaltı yapmayan
öğrencilerde; zor öğrenme, derse karşı ilgisizlik ve başarı düzeylerinde
azalma görülmüştür. Kahvaltı yapmayan
öğrencilerde özellikle vitamin ve mineral yetersizlikleri nedeniyle kansızlık
görülme riskinin arttığı, dikkat
sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış
bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ortaya konmuştur. Çocuklarda
büyüme ve gelişme hızlı olduğundan çabuk acıkacak ve açlığını abur cubur
gıdalarla karşılayacaktır. Çocuklarımızın kahvaltı alışkanlığı kazanmaları
son derece önemlidir.
Kahvaltıda 1 su bardağı süt veya taze sıkılmış meyve
suyu,1 kibrit kutusu peynir ya da bir yumurta,1 tatlı kaşığı tereyağı ya da 5
adet zeytin veya 3 tüm ceviz ,2 tatlı kaşığı bal, reçel ya da pekmez,2 dilim
(orta büyüklükte) tam tahıllı ekmek yemeleri yeterli ve dengeli bir kahvaltıya
örnektir. Bu kahvaltıya alternatif olarak tam tahıllı ekmekten yapılmış kaşarlı
tost,1 kutu süt,3 tüm ceviz,3 adet kuru kayısı da beslenme çantasına konularak eğer geç kaldı ise okula gidince kahvaltı
yapması sağlanabilir. Çocuğumuz eğer mısır gevreklerini seviyorsa haftada 2-3
kez yiyebilir. Mısır gevreği alırken tam tahıllı mısır gevreği almaya özen
gösterelim.1 kase tam tahıllı mısır gevreği, yanında 1 adet yumurta,10 adet
badem ,1 avuç siyah kuru üzüm sağlıklı
bir kahvaltı alternatifidir.
Öğle ve akşam yemeğinde 1 kase etli sebze yemeği veya 1
porsiyon köfte, balık veya tavuk ,1 kase yoğurt,1 tabak zeytinyağlı salata,2
dilim tam tahıllı ekmek şeklinde tüketerek hem protein, hem enerji, hem de
vitamin ve posa ihtiyacını karşılamış olacaktır.
Gün boyu fiziksel ve zihinsel
performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin
tüketilmesi ile mümkündür. Günlük
tüketilecek besinlerin 3 ana, 3 ara öğünde alınması en uygun olanıdır. Bu 1
porsiyon meyve ile birlikte 1 kutu süt veya 1 porsiyon meyve ile birlikte3-4
adet kraker şeklinde olabilir. Öğleden sonraki ara öğünde 1 dilim kek veya poaça veya börek
yanına 1 adet ayran veya 1 kutu süt şeklinde olabilir. Yatmadan 2 saat önce 1
bardak süt ile birlikte 1 porsiyon meyve yemelidir.
Okula giden çocuklarda beslenme kadar uyku düzeni de son
derece önemlidir. En az 10 saat uyku uyumaları büyüme ve gelişme açısında
oldukça önemli. Çünkü uyku anında büyüme hormonu artar, stres hormonları
azalır, sindirim sistemi çalışır, bağışıklık sistemi çalışır.
Okul çağı çocuklarda yine dengeli beslenme ve uyku kadar
önemli bir diğer etki fiziksel aktivitede bulunmaktır. Vücudun düzenli
çalışması, tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların
fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlamaları açısından
ve de çağın yaygın hastalığı obezite ile mücadelede fiziksel aktivitenin olması
gerekmektedir. Bunun için her gün yarım saat-45dk. aralıksız tempolu yürüyüş
veya hareket veya spor yapmayı teşvik etmeliyiz. Uzun süreli televizyon
seyretmekten ve bilgisayar kullanımından kaçınmalı, günde 2 saatten fazla
bilgisayar veya televizyon başında vakit geçirilmesine izin vermemeliyiz. Çocuklarımızın
sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmelerini aile bireyleri ve okul
yönetimi olarak sağlamalıyız.
Sonuç olarak okula giden çocuklarda beslenmeye bağlı sağlık sorunlarını en aza indirmek için
vücut ağırlığı kontrol edilmeli, fiziksel aktivite artırılmalı, şeker tüketimi azaltılmalı, fast food tüketimi azaltılmalı, kahvaltı mutlaka yapılmalı, öğün düzeni kazandırılmalı(3 ana 3 ara öğün),dört besin grubundan yeterince alması sağlanmalı(süt grubu, et grubu, tahıl grubu, sebze-meyve grubu),yeterince su tüketilmeli(8-10 bardak),diş çürükleri ve obezite açısından gazlı, şekerli içeceklerden uzak durulmalı, öğün atlamamalı, düzenli egzersiz yapmalı, düzenli güneşe çıkmalı ve büyüme için son derece önemli olan D vitamini kaynaklarından(güneş, balık, yumurta, süt ürünleri) faydalanmalı, derse iyi odaklanmak için yağlı tohumlardan ceviz, çiğ fındık, çiğ badem yenmeli, haftada 2-3 kez omega 3 içeriği zengin somon balığı tüketilmeli ,ezber gücünü artırmak için A vitamini içeren havuç tüketilmeli, kemik gelişimi için, stressiz öğrenmeyi sağlaması açısından kalsiyum ve B vitamini kaynağı süt, yoğurt, kefir ,ayran tüketilmeli, bağışıklık sistemini güçlendirme adına da başta sebze ve meyveler bol tüketilmeli ,her besin grubundan yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek gerekli.
Zencefil ,günlük ,üzüm çekirdeği gibi gıdalar, arı sütü ve propolis gibi arı ürünleri de alerjisi olmayan çocuklar için mevsim değişikliklerinde ,kış aylarında vücut direncini güçlendirmesi adına kullanılmasını tavsiye ederim.
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için özellikle
de okul çağındaki çocuklarımız için son
derece gereklidir. Çünkü bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam
boyu sürdürülmektedir.
Sağlıklı çocuklar ,sağlıklı yarınlar demektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder