Ülkemizde insan sağlığını etkileyen en önemli hastalıkların
başında obezite ,diabet,koroner kalp hastalıkları ve kanser gelmektedir.Genetik yönden bu hastalıklara mirasımız varsa elden bir şey gelmiyor ancak hastalıklardan
korunmak bizim elimizde. Nasıl mı ?Günlük yediğimiz içtiğimiz besinlerde
bilinçli tüketim sağlarsak hangi besini ne için yememiz gerektiğini
bilirsek kbu hastalıklardan korunmuş oluruz.İsterseniz
besinler demişken besin ne demek onu bir tanımlayalım. Yenebilen bitki ve
hayvan dokularına besin diyoruz.Bu besinlerin kimyasal yapısında bulunan mikro
ve makro öğelere de besin öğesi diyoruz.Örneğin ekmek bir besin ,bu besinde
bulunan besin öğesi karbonhidrat,et bir besin ,et te bulunan besin öğesi
protein,zeytinyağı bir besin,zeytinyağında bulunan besin öğesi yağ
asitleri,sebze-meyve bir besin ,sebze ve meyvelerde bulunan besin öğesi vitamin,mineraller ve posa gibi.Tabi ki
şunu söylemek geçebilir içinizden.
Besinlerde bulunan besin öğeleri sadece yazdıklarınız mı diyebilirsiniz.Tabi ki
hayır.Sadece ağırlıklı bulunan besin öğelerini ifade sadedinde bunları
yazdım.Akılda kalması adına .Her besinde az veya çok su,vitamin,minerallerden
,az veya çok karbonhidratlardan,proteinlerden ve yağlardan mutlaka belli
oranlarda vardır.Bu makalemizde özellikle hangi besinlerden hergün tüketirsem veya çoğunluklu olarak
tüketirsem kronik hastalıklardan daha çok korunmuş olurum, onu söylemeye
çalışacağım.Amerikan kanser topluluğunun yayınlamış olduğu beslenme
rehberindeki tavsiyelere baktığımızda en çok sebze ve meyve tüketimi üzerinde
duruluyor.Nasıl daha fazla ve/veya her gün meyve ve sebze yiyebilirim sorusuna
cevap arayalım hep birlikte.Örneğin çantamızda hergün elma veya kuru meyveler
bulundurabiliriz,öğle yemeğinde tatlı yerine meyve tüketebiliriz,ara öğünlerde
meyve tüketebiliriz.Gerçekten bu imkanların çoğu hayatımızda var.Ben size en
pahalı en bulunmadık tropikal meyve yiyin demiyorum.Ülkemde var olan mevsim meyvelerini yanınızda
bulundurun diyorum.Sebzeye gelince ;sabah kahvaltıda maydonoz vb. yeşil
yapraklı sebzeleri tüketebiliriz ,öğle yemeğinde mevsime uygun bir salata evde
veya işyerinde tüketebiliriz,akşam yine salata veya sebze yemeği tüketebiliriz.Hem hazırlaması kolay,hem de
pişirme süresi kısa.Yeterki isteyelim,planlayalım.Belki ıspanak gibi
ayıklaması,yıkaması uzun sürebilir .Onun içinde şöyle yapılabilir,ben kendim
evde öyle yapıyorum.Pazar alışverişinde 1 haftalık sebze ihtiyacımı alıyorum.Pırasa,ıspanak,patlıcan
,kereviz,brokoli,karnabahar,bamya,pazı,yer elması,kabak gibi.Evde ayıklama,yıkama ve sirkeli suda
bekletip tekrar yıkama işleminden sonra pişmeye hazır bir şeklide buzdolabı
poşetlerine yerleştirip dondurucuda muhafaza ediyorum.Hergün yiyeceğim sebzeyi
günlük olarak derin dondurucudan çıkarıp pişiriyorum.Pişirme işlemini yaparken asla dondurucudan
çıkardığım sebzeyi bekletmiyorum.Buzları erimeden pişirme işlemi yapıyorum.Çok
rahat ve pratik.Siz de deneyin lütfen.Sebze ve meyve tüketimini
hayatımızda organize edelim.Her gün vitamin,mineral ve posa = lif
(sindirilmeyen karbonhidratlar)alımı
açısından en az 3 porsiyon meyve
ve sebze tüketmeliyiz.Posa-sindirilmeyen karbonhidrat demişken Amerikan Diabet
derneği posa açısından zengin tam tahıl besinlerinin tüketiminin artırılmasını
öngörüyor. Tahıllar; yapıca kepek ,endosperm ve tohum kısmından
oluşurlar.Herbir kısmın farklı içerikleri vardır.Kepek kısmı dış kısımdır
ve lif yönünden zengindir.Lifli beslenmenin
başta diabet,kalp hastalıkları ve kanser hastalıklarında koruyucu etkisi
vardır.Batı toplumu afrika toplumuna göre lif yönünden fakir bir beslenmeye
sahiptir.Bu yüzden batı toplumunda daha çok diabet gibi kronik hastalıklar görülmektedir.Aynı
zamanda lifli besinlerin başta buğday kepeği veya tam buğday unundan yapılmış
ekmeklerin doygunluk verici,kolesterol düşürücü,şeker dengeleyici,barsak
çalıştırıcı,kabızlık giderici etkileri vardır.Lif alımı sadece meyve ,sebze ve
tam tahıl ürünlerinden ibaret değildir.Aynı zamanda yağlı tohumlar dediğimiz
sert kabuklu kuruyemişler de lif,posa
yönünden son derece zengindir.Eğer kabızlığınız varsa size bir öneri. Hergün 5
tüm ceviz ve 1 adet portakal veya 1 adet armut tüketin,12-15 bardak ta su tüketin.Hergün 1 avuç ceviz veya çiğ badem veya çiğ fındık
veya yer fıstığı tüketin.Magnezyum,potasyum ve E vitamini kaynağı ve tekli
doymamış yağlardan da zengin olduğu için diabet,kalp ve kanser hastalıklarından
korunmak için sağlıklı beslenme tavsiyeleri arasında yer alıyor.Özetleyecek
olursam; Az az ve sık aralıklarla
beslenin,mutlaka kahvaltı yapın,mutlaka günlük 2.5-3 lt kadar su
tüketin,mutlaka hergün 3 adet meyve ve 3 kase zeytinyağlı salata
tüketin,mutlaka hergün 1 kase yoğurt veya kefir tüketin ,mutlaka hergün en az 4
dilim tam tahıl ekmeği tüketin,mutlaka hergün 1 avuç ceviz veya çiğ badem
tüketin,mutlaka haftada 2 gün balık ve kurubaklagil tüketin.Günde 10000 adım atın. Sağlıcakla kalın.
Merhabalar Selma Hanım...
YanıtlaSilİsmim Hasan Çınar.Yazılarınızı takip ediyorum ve oldukça da faydalanıyorum.Yeni paylaşımlarınızı görebilmek umuduyla her gün bloğunuzu ziyaret ediyorum.Daha fazla paylaşımda bulunmanızı rica ediyorum.Teşekkürler...
Elimden geldiğince yazmaya çalışıyorum sağlıklı mutlu günler
Sil