11 Eylül 2014 Perşembe

Diyare (ishal) durumunda Nasıl Beslenmeliyiz?

Malumumuzdur ki her evde en az 1 karın ağrısı ishal vakası yaşamışızdır.Nedir ne değildir diye uzun uzun anlatmayacağım.Bir diyetisyen olarak önerilerde bulunacağım.
  1. Tabi ki önce doktora başvurmalıyız!
  2. İshal vücutta sıvı ve elektrolit kaybına sebep olduğu için,bu kayıpları tekrar yerine koymalıyız.Hergün 12-15 bardak su tüketmeliyiz!
  3. Mineral ihtiyacını karşılamak için başta şekersiz ve açıldıktan sonra bekletilmiş madensuyunu hergün 2 adet içmeliyiz!
  4. Barsak hareketlerini azaltmak,vitamin,mineral dengesini sağlamak için hergün en az 1 adet muz,kabuksuz elma,kabuksuz şeftali yemeliyiz!
  5. Karanfil baharatının barsakları temizleyici ve hareketlerini azaltıcı etkisiyle hergün sabah - akşam 1 çay kaşığı öğütülmüş veya tane karanfili aç karnına almalıyız.
  6. Enerji ihtiyacımızı karşılaması adına her gün en az 1 adet haşlanmış patates,6 kaşık yağsız haşlanmış makarna veya 6 kaşık haşlanmış pirinç lapası veya 1-3 kase yağsız,yoğurtlu pirinç çorbası veya 1 paket sade tuzlu kraker veya  3-5 dilim beyaz ekmek tüketmeliyiz!
  7. Protein ve mineral gereksinimi için hergün en az 3 su bardağı yoğurt veya 6 su bardağı ayran veya kefir veya probiyotik yoğurt ve 2-3 kibrit kutusu yağsız peynir  tüketmeliyiz!
  8. Tuz kaybı olduğundan tuzlu ayran tüketmeliyiz!
  9. Yemeklerimizi tuzsuz yememeliyiz!
  10. Lif oranı yüksek kurubaklagil,çiğ sebze,meyve tüketiminden kaçınmalıyız
  11. Yağlı,baharatlı,hazır ürünler ve şarküteri ürünlerinden uzak durmalıyız!
  12. Kaynamış veya hazır su tüketelim!
  13. Günlük 1 tatlı kaşığı bal ile mide barsak temizleyici özelliğinden dolayı aç karnına  ılık bal şerbeti hazırlayalım!
  14. 3 ana 3 ara öğün şeklinde az az,sık sık beslenmeliyiz!Öğün araları 2-3 saat olacak şekilde ayarlamalıyız!
  15. Sinameki gibi barsak fonksiyonlarını bozan bitkileri tüketmemeliyiz!
  16. Barsak florasını güçlendirmesi için probiyotik tabletler kullanmalıyız! 
  17. Mide bulantısını gidermesi için Taze zencefilli limon kabuklu bitki çayı içmeliyiz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder