Karne alalım yaz tatili yapalım derken tailin bitmesine ve okulların açılmasına çok az bir süre kaldı.Okul zilinin çalmasından önce dini bayramlarımızdan biri olan kurban bayramına sayılı günler kaldı.Her özel durumda uygulayabileceğimiz bir beslenme tavrı davranışı oluşturabilmeliyiz.
Peki ama nasıl?
Günlük hayatımızda beslenmenin belli bir düzeni var olmakla birlikte
tatiller,bayramlarla bu düzende(beslenme
düzeni,uyku düzeni,kahvaltı düzeni gibi)
bir takım sapmalar yaşanmaktadır.Beslenme düzenimizde ; geç kahvaltı
yaparak ara öğün atlama,dolayısıyla metabolizmanın yavaşlaması,kabızlık,4
saatten fazla aç kalındığı için kan şekerinin düşmesiyle şeker yeme ,tatlı yeme isteği oluşması ve
beraberinde hızlı kilo alımı oluşabilmekte ve yine misafirliklere gidildiğinde
üst üste yemek yemeler ,bir öğünü
sindirmeden başka bir gıdayı ikramdan dolayı yemeler,dolayısıyla
hazımsızlık şişkinlik,gaz,reflü,mide yanması ,kalp çarpıntısı gibi şikayetler
hep yaşaya geldiğimiz sıkıntı ve problemlerdir.Bu problemleri yaşamamak
,sağlıklı mutlu bir bayram geçirmek için
beslenme şeklimize her zaman olduğu gibi dikkat etmekte yarar vardır.Dikkat
edilmesi gereken hususları şöyle sıralayabiliriz:
Başta Kurbanlık alınırken kurbanlığın veteriner kontrolünden
geçtiğinden emin olmalıyız.Kurbanlık hayvanı
hijyenik şartlar sağlanmış
yerlerde kesimini yaptırmalıyız.Kurban
etini kesildikten hemen sonra
tüketmemeye çalışın,çünkü kesilen ette ‘’Rigor Mortis’’ dediğimiz ölüm katılığı
ve oksijensiz solunum yapan bakterilerin hala etin dokusunda canlılığını devam
ettirdiğini ve bu durumun 24 saat sürdüğünü unutmamalıyız.Eğer bu şekilde hemen
tüketirsek etin pişmesi uzun sürer,sert
olur ve sindirimi zor olur.
Etler protein yapısında olduğu için sıcak havanın da etkisiyle
çabuk bozulmaya müsaittirler.Dışarıda bekletilmemelidirler.O yüzden etleri temiz poşetlere konmuş bir şekilde
;buzdolabında maksimum 3 gün ,-2 derecede 7 gün,-32 derecede 3 -6 ay muhafaza
edebiliriz.Donmuş etleri çözdürme işlemi ya buzdolabında yapılmalı yada
mikrodalga fırınların defrost ayarında çözdürme işlemi
gerçekleştirilmelidir.Çözülmüş etleri asla tekrardan dondurucuya koymamalıyız.Bu
şekilde yaparsak bakteriyel enfeksiyonlara ve besin zehirlenmelerine sebep
oluruz.
Etleri pişirirken pişirme yöntemi olarak haşlama,fırın ve
ızgara yöntemlerini tercih etmeliyiz.Asla sıvıyağı veya tereyağı ilave ederek
pişirmemeliyiz. Çünkü etin içindeki görünmeyen yağlar pişirme esnasında zaten
dışarı çıkacağından extra yağ ilave etmenin şişmanlık,kalp-damar hastalıkları,şeker
hastalığı ,hipertansiyon gibi
hastalıklara sebep olabileceğini bilmeliyiz.
Öğünlerimizde sadece et veya etli bir yemek yememeli diğer besin grupları dediğimiz
salata,yoğurt,ekmek,tahıl(çorba,pilav,makarna,kurubaklagiller) ve sebze
yemeklerine de yer vermeliyiz.Hem tüketilen etin miktarı azaltılmış hem de
biyoyararlılığı(vücutta kullanım derecesi) artmış olacaktır.
Eti yerken mutlaka salata veya sebze yemeği tüketimine özen
göstermeliyiz.Çünkü etin içindeki demir minerali sebze ve salatanın içindeki C
vitamini ile alındığında demir emilimi daha fazla olmaktadır.Et tüketiminde
aşırıya kaçılmamalıdır.Aşırıya kaçmamak için yemekten önce 1 -2 bardak su
tüketilmelidir.Besin çeşitliği sağlanmalıdır.
Bayram sabahı genelde telaşlı bir şekilde başlar,bu telaş
arasında kahvaltı atlanmamalıdır.Kurbanlık almaya giderken kahvaltı
yapılmamışsa en azından kepekli sandviç
ekmeğine hazırlanmış bir tost ve yanında 1 kutu süt veya ayran götürülebilir.
Diğer günlerde olduğu gibi az az sık sık beslenmeye gayret edin.Öğün
aralarını 2.5-3 saat olacak şekilde ayarlayın.Bir öğün çok fazla yediğinizi
düşünüyorsanız fazla yediğiniz besini bir sonraki öğünde daha az yiyerek
dengelemeye çalışın.
Bayram ziyaretlerinde bulunulduğunda bütün ikramları yemek
zorunda değilsiniz.Bir yerde tatlı yedi iseniz diğer yerde 4-5 adet sarma veya
küçük bir dilim börek yiyerek ve bir sonraki öğünden ekmek ve yağ miktarını azaltarak yine dengeyi
korumaya çalışın.
Mümkün mertebe şeker ve çikolatadan uzak durmaya çalışın.Boş
kalori aldığımız için fazladan aldığımız her bir kalori bize yağlanma ve şişmanlık olarak geri dönecektir bunu unutmayın.
Aşırı yediğinizi düşünüyorsanız bunu hareketle ,yürüyüşle enerjiye
çevirmeye çalışın.Yakın mesafe yerlerde taşıt kullanmayın.Hareket ve hareketli
olmak için fırsatlar kollayın,örneğin yakın mesafe (en fazla 3 km) misafir
gezmelerini yürüyerek yapabilirsiniz.
Hareket etme şansınız yoksa ve diyette çok fazla kaçırdığınızı düşünüyorsanız en azından metabolizmayı hızlandıracak kan şekeri düzeyini dengede tutacak bitkisel çaylardan destek alın.Örneğin adaçayı , hibiskus çayı , rezene çayı ve yeşilçayı karışık bir şekilde her yemekten sonra tüketmeye çalışın ,faydasını göreceksiniz.
Bu bayramda ve diğer günlerde sağlıklı ve dengeli beslenmek
her zaman birincil önceliğimiz olsun.
Kalın Sağlıcakla..............
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder